Benvinguts al projecte TRivers-P!

El projecte TRivers-P pretén ser una continuació del projecte LIFE+ TRivers i té com a objectiu desenvolupar un mètode per avaluar l’estat ecològic de les basses desconnectades dels rius temporals. Això és farà mitjançant el desenvolupament d’un model predictiu que permetrà obtenir els valors de les mètriques esperats en condicions de referencia en funció del temps de desconnexió de la bassa i d’altres variables clau. Es consideraran els diferents grups taxonòmics o elements biològics de la Directiva identificats a nivell d’espècie utilitzant eines moleculars de metabarcoding: diatomees, macròfits, macroinvertebrats i peixos. A mès, el TRivers-P proposarà modificacions en els índexos geomorfològics actuals per adaptarlos a aquestes sistemes. D’aquesta manera es contribuirà a la recerca i la innovació en la gestió de l'aigua, a la preservació i millora dels rius temporals i la seva biodiversitat per tal de poder-nos anticipar als canvis esperats sota els efectes del canvi climàtic.

El projecte TRivers-P el durà a terme el grup FEHM-Lab, està format per investigadors del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals (UB) i de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (CSIC).

TRivers

RECOLLIDA DE MOSTRES CAMPAIGN: RIVER LIFE AFTER L'ESTIATGE

 

Com han afectat la calor d’aquests mesos i els rruixats de les últimes setmanes als nostres rius? Continuaran secs els que es van assecar o hauran recuperat el seu cabal? Quines comunitats biològiques hauran resistit a les sequeres i quines hauran desaparegut? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen els investigadors del projecte TRivers amb l’inici de la nova campanya de recollida de mostres que ha començat aquesta setmana a Catalunya, i que continuaran la setmana vinent a la Comunitat Valenciana, Castella la Manxa i Aragó.

Per avaluar l’estat ecològic dels rius temporals, l’equip de camp format pels investigadors de la UB Núria Cid i Pablo Rodríguez i l’estudiant de ciències ambientals Carla Van Esso, que realitza el seu treball de fi de grau, recolliran mostres d’organismes que serveixen d’indicadors: invertebrats aquàtics, algues (diatomees) i també altres comunitats vegetals associades als rius com els joncs (macròfits). En altres campanyes de mostreig també s’ha analitzat la comunitat de peixos, i que es tornarà a incloure ja entrada la tardor amb la participació de la professora de la UB Dolors Vinyoles.

Segueix les novetats a twitter amb #TRivers_P

Back To Top